Meevaller voor bezitter elektrische auto door verlenging belastingvoordeel

Meevaller voor bezitter elektrische auto door verlenging belastingvoordeel

Eigenaren van elektrische auto's kunnen nu langer profiteren van een verlaagde wegenbelasting. Dat maakt het demissionaire kabinet bekend bij de presentatie van de voorjaarsnota, volgens bronnen van de politieke redactie van RTL Nieuws. De belastingverlaging zal geleidelijk worden afgebouwd in de komende jaren en pas in 2031 verdwijnen. De kosten hiervoor worden gedragen door eigenaren van plug-in hybride auto's.

Het Rijk heeft besloten om wegenbelasting in te voeren voor elektrische auto's vanwege de toenemende populariteit van deze voertuigen, wat resulteert in aanzienlijke inkomstenderving voor de overheid. Accijns en belastingen op benzine, gas en diesel leveren aanzienlijke inkomsten op voor de schatkist, maar elektriciteitsverbruik genereert aanzienlijk minder opbrengsten voor de overheid. Om dit verlies te compenseren acht het kabinet het noodzakelijk om motorrijtuigenbelasting in te voeren voor elektrische auto's.

Elektrische auto's nodig?

Vul je voorraad aan en bekijk ons actuele aanbod hier!

Bekijk aanbod

Bevorderen

Momenteel zijn eigenaren van elektrische auto's vrijgesteld van wegenbelasting. Deze maatregel werd destijds ingevoerd om de verkoop van elektrische auto's te bevorderen, wat cruciaal is voor het verminderen van de CO2-uitstoot van het wegverkeer en het beschermen van het klimaat.

Vanaf volgend jaar zou hierin verandering komen: vanaf 2025 zou de wegenbelasting voor elektrische rijders worden verhoogd naar 25 procent en een jaar later zelfs naar hetzelfde bedrag als benzine- en dieselrijders betalen.

Belasting op gewicht

Voor veel eigenaars van elektrische auto's zou deze belastingverhoging een zware last betekenen. De motorrijtuigenbelasting wordt namelijk berekend op basis van het gewicht van een auto. Elektrische auto's hebben vaak een grote, zware batterij, waardoor ze veelal geconfronteerd zouden worden met de hoogste belastingtarieven.

Daarom is het verlengen van de korting op de wegenbelasting noodzakelijk, omdat anders te veel automobilisten zouden blijven rijden in benzine- of dieselauto's, of hun elektrische auto zouden inruilen voor een voertuig op fossiele brandstof. "Dat zou echt funest zijn voor het verminderen van de CO2-uitstoot door het wegverkeer", merkt een betrokkene op. "Terwijl iedereen weet dat die uitstoot hoe dan ook omlaag moet."

Afzwakking

Desondanks wordt de belastingkorting de komende jaren geleidelijk afgebouwd. Vanaf 2026 zullen elektrische rijders 60 procent van de wegenbelasting betalen, vanaf 2029 wordt dat 65 procent, en vanaf 2031 verdwijnt de korting volledig.

Men hoopt dat gedurende die vijf jaar veel meer mensen zullen overstappen op een elektrische auto.

Toenemende belasting voor hybride auto's

Aangezien de korting op de wegenbelasting gedeeltelijk behouden blijft, blijft er een tekort in de schatkist bestaan. Om dit tekort aan te vullen, zal de belasting voor zogenaamde plug-in hybride auto's (met zowel een brandstofmotor als een stekker) worden verhoogd.

Vanaf volgend jaar zullen zij al de volledige wegenbelasting moeten betalen, terwijl dat momenteel nog maar 50 procent is.

Elektrische auto's nodig?

Vul je voorraad aan en bekijk ons actuele aanbod hier!

Bekijk aanbod

1